Kiedyś zawsze na śniadanie jadałam płatki. Po prostu, kukurydziane z mlekiem. Czasem inne... miodowe i oczywiście czekoladowe. Później, gdy nachodziły mnie ,,dietetyczne okresy'', zaczęłam kupować przeróżne musli, granole... Kupna granola na początku mi smakowała. Truskawkowa, tropikalna, z czekoladą. Słodziutka niczym zbożowy batonik ( a do tego podobno zdrowa), chrupiąca, z dodatkiem owoców... i... syropu glukozowo-fruktozowego. Czyli jednak wcale nie tak zdrowo.
Za zwyczajną owsianką nie przepadam. Nieklejone musli stało w kuchni tygodniami, aż wpadłam na pomysł, aby upiec granolę samemu, wykorzystać w końcu zapasy, dodać do niej to, co zechcę. Wyszło pysznie, zdrowo - bez sztuczności. Wielkim plusem jest też to, że sami ustalamy jak słodkie ma być nasze musli, ile ma być w nim żurawiny, a ile orzechów. Pyszna sprawa :)
Do granoli można dodać niemal wszystkie
bakalie i pestki. Ja użyłam takich, które lubię najbardziej. Podstawowym dodatkiem
do wszystkich kupnych musli są rodzynki. Ja bardzo ich nie lubię, dlatego nie
dodaje.
Składniki:
- 500 g
płatków owsianych ( niebłyskawicznych !)
- 1 szkl. płynnego miodu ( ja użyłam wielokwiatowego, ilość miodu jest
uzależniona od tego, jak słodkie chcemy mieć musli)
Wedle upodobań :
po garści:
- wiórków kokosowych,
- orzechów włoskich i laskowych,
- pestek dyni,
- suszonej żurawiny i śliwek,
- słonecznika,
- migdałów
- krojonej gorzkiej czekolady
- siemienia lnianego
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Płatki
owsiane orzechy, pestki, kokos, cynamon, siemię wymieszać i wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia
blachę. Polać 1/3 miodu.
Wstawić do piekarnika – 170° C.
Po
10 minutach polać koleją częścią miodu i zamieszać, tak aby równomiernie się podpiekło,
po kolejnych 1o minutach dosypać bakalie, czekoladę, zamieszać i polać resztą
miodu. Wstawić na ostatnie 10 minut. Łącznie powinno piec się 3o minut.
Wspaniale smakuje zarówno z mlekiem i jogurtem, no i owocami. Smacznego !
Przepis bierze udział w akcji:
Przepis super i chętnie go dodam do akcji "Dania dla urody", ale brakuje banera akcji pod postem.
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńAleż nie ma za co :)
OdpowiedzUsuńjak długo można przechowywać musli w słoiku ?
OdpowiedzUsuńmyślę, że nawet kilka tygodni :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł !!!
OdpowiedzUsuń