Miękka i puszysta. Na dodatek z kruszonką!
Idealna zarówno z masłem, dżemem jak i sama.
Wbrew pozorom chałkę nietrudno zapleść, nie wymaga od nas wiele czasu, choć ciasto musi oczywiście swoje postać, aby urosło.
Polecam. Upieczona wieczorem świetnie nada się na śniadanie :)
Składniki: ( z przepisu można upiec dwie mniejsze chałki, lub jedną dużą )
- 25 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- 40 g masła
- 3 łyżki cukru
- duże jajko
- cukier waniliowy lub esencja waniliowa
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odrobiną letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
W rondelku podgrzać mleko z masłem, poczekać aż przestygnie.
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier. Następnie wlać rozczyn, letnie mleko z masłem, dodać jajko.
Zagnieść ciasto ( powinno być miękkie, ale nie lepiące ).
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto urośnie, należy je odgazować, ponownie zagnieść i uformować chałkę.
Chałkę można zapleść dowolnie - z trzech, czterech, pięciu, a nawet sześciu wałków. Ja plotę warkocz z czterech części. Oto instrukcja :
Ciasto dzielimy na cztery części, formujemy z nich wałki, które sklejamy ze sobą z jednej strony końcami. Pierwszy wałek przekładamy pod dwoma kolejnymi - środkowymi.
Następnie kładziemy go nad ostatnim wałkiem, tak jak na zdjęciu wyżej. Powtarzamy tę czynność, znów zaczynając od wałka położonego na pierwszym miejscu po lewej stronie.
Na końcu skleić wałki, i podłożyć pod spód. Przełożyć na blachę. Ponownie zostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie można zrobić kruszonkę:
- łyżkę masła
- łyżkę cukru
- dwie łyżki mąki
połączyć, rozetrzeć palcami.
Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem lub rozbełtanym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec 25 - 35 minut w 190 stopniach ( aż się zarumieni ).
Smacznego :)
Pysznie wyglada :) Gosia ch.
OdpowiedzUsuńpiękna... idealna na słodkie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:) na śniadanko idealna :D
OdpowiedzUsuń