piątek, 11 lipca 2014

Omlet biszkoptowy


Omlet na słodko, puszysty i smaczny. Zupełnie jak biszkopt !
Znakomity z jogurtem i truskawkami ( z których korzystam, bo niestety powoli się kończą ), ale też z innymi owocami, dżemami, a nawet z samym cukrem pudrem. 
U mnie był dziś na śniadanie, ale smakuje równie dobrze o każdej innej porze dnia :)


Składniki: 
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • dwie łyżki mąki
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania: 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować. Następnie wlać żółtka. Zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, wmieszać lub zmiksować na małych obrotach.
Patelnię nasmarować tłuszczem, rozgrzać i wylać na nią masę, równomiernie rozprowadzić po patelni. 
Smażyć kilka minut na małym ogniu. Gdy omlet zacznie robić się sztywny, a spód będzie podpieczony na złoto, należy go obrócić. 
Można zrobić to za pomocą talerza, albo po prostu używając dwóch szpatułek ( jedną może się nie udać ).
Smażyć z drugiej strony. 
Przełożyć na talerz i jeść !

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. omlet wyszedł pięknie, też tak apetycznie podany i ujęty na zdjęciach w jak najlepszym wydaniu! :) idealny pomysł na rozpoczęcie dnia!

    OdpowiedzUsuń