Omlet na słodko, puszysty i smaczny. Zupełnie jak biszkopt !
Znakomity z jogurtem i truskawkami ( z których korzystam, bo niestety powoli się kończą ), ale też z innymi owocami, dżemami, a nawet z samym cukrem pudrem.
U mnie był dziś na śniadanie, ale smakuje równie dobrze o każdej innej porze dnia :)
Składniki:
- 2 jajka
- łyżka cukru
- dwie łyżki mąki
- odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować. Następnie wlać żółtka. Zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, wmieszać lub zmiksować na małych obrotach.
Patelnię nasmarować tłuszczem, rozgrzać i wylać na nią masę, równomiernie rozprowadzić po patelni.
Smażyć kilka minut na małym ogniu. Gdy omlet zacznie robić się sztywny, a spód będzie podpieczony na złoto, należy go obrócić.
Można zrobić to za pomocą talerza, albo po prostu używając dwóch szpatułek ( jedną może się nie udać ).
Smażyć z drugiej strony.
Przełożyć na talerz i jeść !
Smacznego :)
omlet wyszedł pięknie, też tak apetycznie podany i ujęty na zdjęciach w jak najlepszym wydaniu! :) idealny pomysł na rozpoczęcie dnia!
OdpowiedzUsuń