środa, 10 września 2014

Drożdżówka ze śliwkami


Puszysta i miękka drożdżówka ze śliwkami, pistacjami i kruszonką, czego chcieć więcej ? 




Składniki :
  • 500 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • pół kostki masła
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • cukier waniliowy 
  • śliwki ( 10-15 sztuk )
  • garść pistacji
Na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka cukru
  • łyżka masła

Sposób przygotowania : 
Przygotować rozczyn. Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami letniego mleka (letniego! mleko nie może być gorące, drożdże nie będą wtedy pracować), łyżką cukru i mąki. 
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Podgrzać mleko z masłem, tak aby się rozpuściło. Odstawić do wystygnięcia. 
Resztę składników na ciasto umieścić w misce, wlać wyrośnięty rozczyn, i mleko z roztopionym masłem ( nie może być gorące ), wygnieść. 
Odstawić do wyrośnięcia.
Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Pistacje lekko pokroić ( nie siekać ), Połączyć składniki na kruszonkę. 
Gdy ciasto podwoi objętość, należy je odgazować ( uderzyć w nie pięścią ) i ponownie krótko zagnieść. Wyłożyć na wyłożoną papierem, lub posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną blachę ( użyłam blachy 25 x 30 cm ). na wierzchu ułożyć śliwki, Posypać pistacjami i kruszonką. 
Ponownie odstawić do wyrośnięcia ( na ok. 20 min )
Piec 30 min, w temperaturze 190 stopni. 




 Smacznego !


1 komentarz:

  1. Prezentuje się pysznie. Takie ciasta są najlepsze .. Przywracają wspomnienia z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń