czwartek, 17 lipca 2014

Placki jogurtowe z jagodami



Jogurtowe placuszki z jagodami. Tak, znów jagody. No bo jak przechodzić obok nich obojętnie?
Szybkie, doskonałe śniadanie !
 

Składniki ( na ok. 15 placuszków ): 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • szklanka mąki
  • 150 g jagód 
Sposób przygotowania: 

Białka oddzielić od żółtek i ubić.
Żółtka zmiksować razem z cukrem i jogurtem, wlać do białek i ponownie zmiksować ( krótko, na średnich obrotach ).
Następnie dodać przesianą mąkę. Zmiksować.
Wsypać umyte jagody, wymieszać ( tym razem nie używając miksera ).
Smażyć na suchej ( nieprzywierającej ) lub tylko posmarowanej olejem patelni po 2 minuty z każdej strony.

Oprószyć cukrem pudrem, polać jogurtem albo posypać jagodami.


Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcjach: 

Słodkie jagodowe latoJagodowe lato

6 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie wyglądają. Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne - zjadłabym nawet teraz :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne! Najlepsze śniadanie o tej porze roku! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie !

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne placuszki :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj zjadłabym takiego placuszka z jagodami :) mniam

    OdpowiedzUsuń