poniedziałek, 19 maja 2014

Ciasto z rabarbarem


Sezon rabarbarowy w pełni!
Ciasto jest smaczne, a przy tym szybkie i łatwe. Chyba to właśnie prostota urzeka mnie w tym cieście najbardziej.
Nie ma kremów i zbędnych ozdobników, po prostu cukier puder. Tak smakuje wiosna ! 

Składniki: 
  • łodyga rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju 
  • mały jogurt naturalny ( około pół szklanki )

Sposób przygotowania: 
Rabarbar obrać, pokroić w 1- 2 centymetrowe kawałki, zasypać dwoma łyżkami cukry, odstawić.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać przesianą z proszkiem mąkę, zmiksować. 
Następnie dodać jogurt naturalny. Gdy ciasto będzie jednolite, nie przestając miksować, cienkim strumieniem wlewać olej.
Blaszkę ( użyłam tortownicy - 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać ciasto i poukładać (dość gęsto ) na powierzchni pokrojony wcześniej rabarbar.

            

Przepisz bierze udział w rabarbarowych akcjach :


RabarbaloveRabarbalove

3 komentarze:

  1. Mniam, czysta rozkosz :) Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne zdjęcia i ciasto z pewnością też.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisałam sobie przepis ale brakuje mi w jakiej temperaturze piec i jak długo...

    OdpowiedzUsuń