Sezon rabarbarowy w pełni!
Ciasto jest smaczne, a przy tym szybkie i łatwe. Chyba to właśnie prostota urzeka mnie w tym cieście najbardziej.
Nie ma kremów i zbędnych ozdobników, po prostu cukier puder. Tak smakuje wiosna ! 
Składniki: 
- łodyga rabarbaru
 - 2 łyżki cukru
 
- 4 jaja
 - 3/4 szklanki cukru
 - cukier waniliowy
 - 1.5 szklanki mąki pszennej
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - pół szklanki oleju
 - mały jogurt naturalny ( około pół szklanki )
 
Sposób przygotowania: 
Rabarbar obrać, pokroić w 1- 2 centymetrowe kawałki, zasypać dwoma łyżkami cukry, odstawić.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać przesianą z proszkiem mąkę, zmiksować. 
Następnie dodać jogurt naturalny. Gdy ciasto będzie jednolite, nie przestając miksować, cienkim strumieniem wlewać olej.
Blaszkę ( użyłam tortownicy - 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przelać ciasto i poukładać (dość gęsto ) na powierzchni pokrojony wcześniej rabarbar.
         
   
   
Przepisz bierze udział w rabarbarowych akcjach :



Mniam, czysta rozkosz :) Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia i ciasto z pewnością też.
OdpowiedzUsuńPrzepisałam sobie przepis ale brakuje mi w jakiej temperaturze piec i jak długo...
OdpowiedzUsuń